Ta strona korzysta z plików Cookies. Zasady ich wykorzystania są opisane w naszej Polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć Cookies w przeglądarce.
Tortownice smarujemy doklanie maslem,dno +boki,z papieru wycinamy kolo o srednicy dna formy i umieszczamy ,dokladnie je dociskajac.
Do miski wbijamy bialka jajek i ubijamy na sztywno,potem powoli dosypujemy cukier ,nastepnie zoltka i ubiajmy tak dlugo,az masa stanie sie sztywna i jasna.
Przesiewamy teraz obie maki z proszkiem do pieczenie,dodajemy do masy ubijajac na najmniejszych obrotach,na koniec dodajemy wode.
Gotowa mase przelewamy do formy i pieczemy przez 30 min.-studzimy.
Krem smietanowy .300 ml smietany kremowki
.200 gr serek mascarpone
.120 gr cukier puder
.aromat do ciast
.wiorki czekoladowe
Wykonanie
Do miski przelewamy smietane i dokladnie ubijamy potem powoli dodajemy przesiany cukier puder i na koniec mascarpone i aromat.
Wszystkie skladniki musimy dobrze polaczyc nastepnie nieco schlodzic w lodowce.
Poncz .1/2 szklanki wody przegotowanej -zimnej
.kieliszek rumu
Wykonanie
Zimny biszkopt dzielimy poprzecznie na trzy czesci.
Czesc pierwsza umieszczamy na ozdobnym talerzu i nawilzamy ponczem.
Pokrywamy warstwa masy smietanowej i posypujemy ja wiorkami czekoladowymi.
Teraz warstwa druga-postepujemy dokladnie tak samo.
Na wierz tortu kladziemy trzecia warstwe ciasta i pokrywamy gore i boki kremem maslanym.
Maslo ucieramy az bedzie zupelnie jasne,powoli dodajemy zoltka na przemian z cukrem pudrem.
Pokrywamy nim dokladnie zewnetrzna czesc tortu.
Masa cukrowa . 600 gr cukru pudru
.3 listki zelatyny
.1/4 szklanki goracej wody
.1 lyzka masla
.barwnik do ciast ( u mnie w plynie )
Wykonanie
Zelatyne wkladamy do miski z zimna woda,po chwili kiedy zmieknie przekladamy ja do 1/4 szklanki goracej wody i mieszamy,potem dodajemy maslo i rozpuszczamy je w zelatynie.
Na deske wysypujemy cukier puder ,robimy dolek i powoli wlewamy zawiesine szybko mieszajac skladniki.
Wyrabiamy mase chwilke i jest gotowa do dalszej odrobki.
Mase walkujemy ciagle podsypujac cukrem pudrem na niezbyt cienki placek,zawijamy go na walek i delikatnie przenosimy na tort ( tort musi stac tuz obok walka z masa ).
Teraz dociskamy mase usuwajac powietrze z pod masy plastycznej,odcinamy nadmiar masy i wykanczamy dol.
Do pozostalej masy dodajemy kropelki barwnika i wyrabiamy mase ,az powstanie jednorodny kolor.
Wycinamy radelkiem pask,i nakladamy i przyklejamy je za pomoca lukru z bialka i cukru ( patrz "choinki pod lukrowa pierzynka " ) na tort .
Ozdobne kokardy robimy z paskow masy cukrowej ,nakladamy je na walek i czekamy az wyschna,zachwujac forme.
Mozemy ozdobic torcik jeszcze lukrem w/g wlasnego uznania.