Ta strona korzysta z plików Cookies. Zasady ich wykorzystania są opisane w naszej Polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć Cookies w przeglądarce.
Ja piekę chleb na zakwasie z dodatkiem drożdży - słonecznik, siemię, otręby. Rozdałam już sporo przepisów, jak już ktoś spróbuje upieczonego przez siebie czuje różnicę.
Ja odkąd kupiła automat do chleba praktycznie nie kupuję pieczywa. Robię i na drożdżach i na zakwasie - jasne i ciemne chlebki, dyniowe, pomidorowe, a ostatnio na bułeczki się przerzuciłam, bo mężowi chlebki zbrzydły Bułki wychodzą naprawdę intratnie względem sklepowych. Polecam automat i do wypieku i do wyrabiania wszelkiego rodzaju ciast drożdżowych. O właśnei mi się skończyło wyrabiać ciasto na bułeczki - pędzę je uformować i do piekarnika wsadzić:)
Zrobiłam chleb wg przepisu Kasiii z 4str. Rewelacyjny. Bardzo szybko się robi, jak ciasto rośnie można robić coś innego. Trochę eksperymentowałam z tym chlebem. Upiekłam go z różnych mąk, owsianej, kukurydzianej,żytniej, pszennej, ryżowej. Trochę zbity wyszedł, myślę, że to przez mąkę ryżową. Ale mężowi tak smakował mimo zakalca szybko go zjedliśmy muszę jeszcze popróbować zrobić go z innymi proporcjami mąki, kolejny spróbuję zrobić z mąki żytniej i kukurydzianej
Mąka żytnia jest najczęściej odpowiedzialna za zbitą konsystencję ciasta, ryżowa raczej nie, ona raczej nie wiąże składników ponieważ nie zawiera glutenu, który jest za ten proces odpowiedzialny.