Ta strona korzysta z plików Cookies. Zasady ich wykorzystania są opisane w naszej Polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć Cookies w przeglądarce.
Robicie? Ja mniej wiecej rok temu dostalam zakwas od kolezanki i tak mnie pieczenie chleba wciagnelo, ze pieke srednio raz w tygodniu, a sklepowe pieczywo kupuje bardzo rzadko. Podoba mi sie mozliwosc eksperymentowania - chleb wlasciwie za kazdym razem wychodzi inny -zalezy, jakie rodzaje maki dac, jakie przyprawy i dodatki (siemie lniane, nasiona dyni, slonecznika, zurawine itp.).
Jak mieszkałam u mamy to piekłam chleby w automacie, na drożdżach. Bardzo różne, ale zawsze smaczne. Taki automat to świetna sprawa. Po jakimś czasie zaczęło nam brakować dobrego chleba na zakwasie z naszej piekarni, z grubą, wypieczoną skórką... Próbowałam robić zakwas i chleb, ale kompletnie mi nie wyszło. Zakwas śmierdział jak... ech szkoda słów.
Zdradź jak robisz zakwas, krok po kroku może znowu zacznę piec.
Zakwas najczesciej dostaje sie od kogos. Mozna tez zrobic samemu, w Internecie sa instrukcje krok po kroku. Ale zakwas im starszy, tym lepszy (przy robieniu ciasta na chleb nie zuzywasz calego, tylko zawsze odkladasz kilka lyzek na nastepny chleb). Niektore piekarnie maja podobno nawet kilkusetletnie zakwasy. Im starszy, tym bardziej stabilny, tzn. tym trudniej go zepsuc i tym mniejsze ryzyko, ze np. splesnieje. Mnie jakis czas temu moj zakwas wlasnie splesnial, probowalam zrobic sama od poczatku wg przepisu z netu, ale jakos nie chcial fermentowac. Udalo sie dopiero, jak przy kolejnej probie do maki i wody dodalam resztke starego chleba swojej produkcji.
Oj tyle na temat zakwasu to ja wiem... Jednak nie mam nikogo kto mógłby mi dać, a z przepisu z internetu mi nie wyszedł... Czyli jestem skazana na drożdże....
Moja mama ma maszynę do robienia chleba i dodaje tam właśnie różne różności:) Słonecznik, siemię lniane, dynia itd. Na słodko raczej nie robi chlebów. Ostatnio próbowała w normalnej formie zrobić chleb z płatkami owsianymi i powiem wam że ten jest najlepszy:) Mmmmmm... aż mi się teraz zachciało hehe
Teraz już mało która piekarnia stosuje zwykły zakwas. Tu gdzie teraz mieszkam piekarnia piecze masowe gnioty... A dobry chleb na zakwasie przyjeżdża do nas z daleka
Ostatnio znajomy często przywozi nam chleb który sam piecze. Kupił sobie maszynę do pieczenia chleba i eksperymentuje z różnymi mieszankami Dodaje słonecznik, pestki dyni i przyznaję, że wychodzi mu to rewelacyjnie. Bardzo nam smakuje. I chyba sama coś takiego sobie do domu sprawię.