Ta strona korzysta z plików Cookies. Zasady ich wykorzystania są opisane w naszej Polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć Cookies w przeglądarce.
Świetnie pasuje do przetworów z wiśni i/lub czereśni: do konfitury, do dżemu, do syropu do herbaty. Nadaje taki lekko eukaliptusowo-korzenny posmak, przypuszczam więc, że będzie pasować jako dodatek do wzbogacenia smaku kruchych ciasteczek. Więcej pomysłów brak
Widzialam jeszcze kiedys jakas mieszanke z kardamonem do sernika. Z tego by wynikalo, ze to raczej przyprawa do slodkoscim, czy tez cos wytrawnego mozna z nia zrobic?
U mnie mąż w zimie dodaje kardamon do kawy i herbaty - rozgnieciony, ten w zielonej łupinie. No i nadaje się do mięs i dań wytrawnych kuchni hinduskiej, oni dużo tego dają.
Aż idę poszukać, czy mam jeszcze opakowanie i poczytam o zastosowaniu Uwaga, uwaga - znalazłam Na etykietce piszą, że "wspaniały do chleba ziołowego, piernika, chłodników, deserów, mięsa, grzanego wina, kawy i herbaty". Wychodzi więc na to, że nie tylko do słodkości, choć w sumie głównie z tym się kojarzy. Na opakowaniu mam przepis na "deser ryżowy z suszonymi owocami"