Ta strona korzysta z plików Cookies. Zasady ich wykorzystania są opisane w naszej Polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć Cookies w przeglądarce.
a ja polecam jajecznicę ze świeżymi grzybkami oczywiście tylko dla osób dorosłych! sezon grzybowy już się skończył ale na całe szczęście mój zamrażalnik pęka w szwach od mrożonych grzybków
Polecam jajecznicę z łososiem, pomidorem i fetą. Niebo w gębie. Robię ją czasem mojemu mężowi i zawsze jest zachwycony. Uważam, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i musi być treściwy.
Śniadanie to podstawa codziennej diety. Jajecznica to danie idealne na poranek. Moja ulubiona to taka z prawdziwą, wiejską kiełbaską i dużą ilością cebuli. Dodaje energii na wiele godzin.
Sałatka ze szpinakiem, grillowaną figą, gruszką i winogronami
z orzechami włoskimi i serem kozim (lub innym ulubionym)
Składniki, 2 porcje:
• 1 gruszka • kawałek gałązki rozmarynu • kilka winogron • 2 garstki młodego szpinaku sałatkowego • kilka liści sałaty • kilka połówek orzechów włoskich • 2 świeże figi • kawałeczek sera koziego lub innego ulubionego np. gorgonzola, roquefort
Dressing: • gęsty ocet balsamiczny lub 3 łyżki płynnego (zwykłego) octu balsamicznego + 1 łyżka miodu • winegret: 1 łyżka miodu, 2 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz
Przygotowanie: Gruszkę pokroić na 4 cząstki, położyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować z każdej strony aż pojawią się ciemne paski, w międzyczasie dodać rozmaryn. Długość grillowania gruszki zależy od tego jak bardzo jest dojrzała. W połowie grillowania dodać winogrona. Pod koniec grillowania dodać orzechy włoskie oraz pokrojone na ćwiartki figi. Grillować jeszcze przez około 2 minuty. W międzyczasie opłukać sałatę i szpinak, osuszyć, włożyć do salaterek (większe liście sałaty porwać). Przygotować winegret mieszając składniki w miseczce. Zgrillowane owoce wyłożyć na sałatę, skropić gęstym octem balsamicznym lub wlać ocet balsamiczny z miodem na patelnię grillową, zaraz po usunięciu składników, i po chwili podgrzewania wylać gęstniejący sos na sałatkę. Posypać pokruszonym serem i polać winegretem.